Vragen stellen?

Dit blog is geschreven door Luca Ebbinge, de sportieve coach/trainer van Noordergrond.

De weg naar het antwoord 

Op het moment dat ik in aanraking kwam met coaching ben ik ook begonnen met het sparen van de pickwick labeltjes, die met die vragen erop. Het lijken misschien wat onnozele dingen en de meeste mensen gooien ze weg. Ik vind ze juist heel erg waardevol, vragen stellen is naar mijn mening namelijk een van de meest waardevolle vaardigheden van de mens. Thuis staat dan ook een pot vol met vragen die wel eens met sinterklaas of tijdens kerst uit de kast wordt gepakt. 

Wat gebeurt er als je vragen stelt?

Het resultaat van vragen aan elkaar stellen is de connectie die je met elkaar maakt, je komt meer te weten over iemand anders. En het mooiste is, bij sommige vragen mag je zelf goed nadenken, waardoor je misschien wel nieuwe inzichten krijgt. Wat maakt jou uniek? Wat zou je anders doen als je deze week over mocht doen? Welk talent zou je willen hebben? Als je nooit meer hoeft te werken, wat ga je dan doen? 

Coachend vragen stellen

Ik stel tijdens het coachen ook veel vragen aan de persoon die ik tegenover me heb, een van de doelen is om inzicht te krijgen in wie je bent en wat je wilt bereiken. Een nog veel waardevollere reden waarom ik vragen stel, is omdat ik jou wil laten nadenken. Ik wil je helpen in het zoeken van antwoorden, tot inzichten te komen en jou helpen jezelf te ontwikkelen. Want als coach zijnde zijn er twee manieren om te reageren op het moment dat je bij mij komt

  1. Ik kan je allemaal tips en antwoorden geven, waardoor je zelf niet meer hoeft na te denken. Je bent je daardoor minder bewust van het proces en hoe het voor jou zou werken en de kans dat ik je echt geholpen hebt is relatief gezien klein. 
  2. Een betere optie is dat ik een wedervraag stel. Zo zal je zelf moeten nadenken over mogelijkheden, oplossingen of een volgende stap. Ik geef de verantwoordelijkheid weer terug. Hierdoor ontstaat een binding met je eigen doel, je hebt veel bewuster nagedacht over mogelijkheden die bij jou passen en de kans dat er een stap gezet kan worden in het proces veel groter. 

Die tweede manier, is de manier die mij enorm heeft laten groeien tijdens mijn opleiding tot ECO-Coach, uit ervaring kan ik dus zeggen dat het werkt. En ik ben ook vragen aan mezelf gaan stellen. Wat is mijn doel? Wat is de eerste stap die ik ga zetten? Wie heb ik hiervoor nodig? Wanneer wil ik dit bereikt hebben?

Dit is niet altijd even makkelijk, soms heb je iemand anders nodig die de juiste vragen aan je stelt. Dat kan wel eens oncomfortabel of een uitdaging zijn en je weet misschien niet direct een antwoord. Je gaat pas leren buiten je comfortzone. Besteed je tijd en aandacht aan een doel, dan groei je.

Mijn vraag aan jou is dan ook: Wat is de volgende stap die jij neemt?