Maak kennis met Mindfulness, 1 minuut oefening

Heeft mindfulness jouw interesse gewekt? Misschien wil je eerst eens kijken of mindfulness iets voor jou is. We delen regelmatig praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken. Zo ervaar je zelf of mindfulness voor jouw een goede weg is om te veranderen.

Mindfulness richt zich onder andere op het accepteren en onder ogen zien van problemen. Zo’n milde, niet-oordelende, accepterende houding, biedt ruimte voor een andere manier van omgaan met klachten. Doel is om te leren leven mét de klachten, waardoor ze een minder grote rol gaan spelen in iemands leven. Daarnaast kan mindfulness heel helpend zijn op momenten dat je veel
piekert.

Als voorbeeld delen we een mindfulness oefening van één minuut.

  • Ga rechtop zitten op een stoel met een rechte rugleuning.
  • Breng je rug iets naar voren als dat kan, zodat je wervelkolom vrij blijft en niet tegen de rugleuning rust.
  • Je voeten kun je plat op de grond laten rusten.
  • Doe je ogen dicht of sla ze neer.
  • Richt je aandacht op je adem, zoals die in en uit je lichaam stroomt.
  • Blijf in contact met verschillende sensaties van iedere inademing en uitademing.
  • Observeer je adem zonder te verwachten dat er misschien iets bijzonders gebeurt. Het is niet nodig je ademhaling op wat voor manier dan ook te veranderen.
  • Na een poosje kan je geest gaan afdwalen. Als je dit merkt, breng dan je aandacht rustig terug naar je ademhaling, zonder jezelf ook maar iets te verwijten. Beseffen dat je geest is afgedwaald en je aandacht weer terugbrengen, zonder jezelf te bekritiseren, staat centraal in de beoefening van mindfulnessmeditatie.
  • Je geest kan uiteindelijk kalm worden als een stille vijver – of niet.
  • Ook al ervaar je een gevoel van absolute stilte, dan kan dat van voorbijgaande aard zijn. Als je je boos of geërgerd voelt, merk dan op dat dit ook voorbijgaand kan zijn. Wat er ook gebeurt, laat het gewoon gebeuren.

Doe na een minuut je ogen weer open en neem de kamer weer in je op. Deze oefening is heel geschikt om een paar keer per dag te herhalen. Deelnemers van de training Mindfulness merken vaak binnen 2 weken al een verschil: ze slapen beter en hebben meer overzicht in hun leven.

Deze oefening komt uit het boek: Mindfulness; Een praktische gids om
rust te vinden in een hectische wereld. Mark Williams en Danny Penman

In maart starten we met een nieuwe MBSR Mindfulnesstraining. Neem contact met ons op als je interesse hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.