Tips om goede voornemens vol te houden

We delen 5 wetenschappelijk bewezen tips waardoor het gemakkelijker wordt om je goede voornemens vol te houden of delen van je leven te veranderen. Voor veel mensen is het moeilijk om een goed voornemen – tot verandering- vol te houden. Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wil je misschien een nieuwe baan? Of wil je juist minder werken? Afvallen? Of kies je er voor om domweg gelukkiger te worden dit jaar? Met deze tips wordt het een stuk eenvoudiger om jouw goede voornemens daadwerkelijk vol te houden.

Tip 1. Koppel jouw goede voornemen aan een bestaande gewoonte

Wil je bijvoorbeeld sterker worden? Zoek een activiteit die je al iedere dag doet en koppel daar jouw nieuwe uitdaging of gewoonte aan. Zo is het makkelijker voor je om nieuw gedrag dagelijks uit te voeren. Een voorbeeld: je wilt sterkere benen of armen of een betere coördinatie? Tijdens en/of na het tandenpoetsen kun je hier prima oefeningen voor doen. Tanden poets je toch al drie keer per dag. Zo kost het uitvoeren van jouw goede voornemen geen extra tijd en vergeet je de oefeningen niet doordat ze gekoppeld zijn aan een gewoonte die je toch al dagelijks doet.

Tip 2. Wees mild voor jezelf en de ander

Verandering gaat nooit van de ene op de andere dag. Verandering heeft juist tijd nodig. Gemiddeld duurt het een aantal weken voordat nieuw gedrag is geïntegreerd, de laatste onderzoeken wijzen uit dat een verandering integreren in je leven zeker 6 weken duurt. Wees niet streng voor jezelf als je in ‘oud gedrag’ vervalt. Je weet nu dat verandering tijd nodig heeft. Beloon jezelf regelmatig op een moment dat het goed ging en je nieuw gedrag hebt uitgevoerd. Zie je dat een ander moeite heeft met veranderingen waar hij/zij
aan werkt? Geef een bemoedigend woord, een schouderklopje of een compliment. Zien veranderen doet veranderen.

Tip 3. Zoek een maatje

Door mensen te zoeken die ook een goed voornemen hebben voelen de meeste mensen zich meer verantwoordelijk voor hun eigen daden. Zo houd je je goede voornemen gemakkelijker vol. Je maatje kan je steunen en jij kunt er voor je maatje zijn, een goed voornemen is immers niet altijd gemakkelijk uit te voeren? Door een “partner in crime” te zoeken combineer je de kracht van tip 2 en 3 en geef je je goede voornemen een extra grote kans van slagen. Deel je voornemen met anderen of werk samen aan je
voornemen. Hoe je iemand vindt? Op Facebook en Instagram zijn talloze groepen waar je je bij kunt aansluiten. Nog eenvoudiger en wellicht leuker: vraag een vriend of vriendin en ga samen aan de slag!

Tip 4. Bedenk een intentie

Het is verleidelijk om een doel te stellen in de toekomst. Daardoor is het ook gemakkelijk om uit te stellen. Je wilt bijvoorbeeld in juni 5 kilo afgevallen zijn. Dan is het gemakkelijk om in januari te denken “rustig aan, ik heb nog 5 maanden de tijd….”. Een intentie plaats je in het nu. Vanuit het huidige moment. Het is iets waar je direct mee aan de slag kan. Wat kun je op dit moment, nu, doen aan je goede voornemen?

Tip 5. Intrinsieke motivatie

Langdurige verandering is alleen mogelijk als je dit zelf wilt. Als je het diep van binnen voelt. Jij hebt een behoefte, een wens tot verandering. Je wilt een goed voornemen echt, langdurig in jouw leven integreren. Dit noemen we intrinsieke motivatie. Probeer te voelen waarom je dit goede voornemen hebt. Wat zijn je drijfveren? Als externe factoren een rol spelen, je wilt bijv. net zo’n mooie auto als de buurman, en dus een baan zoeken die beter betaald, is de kans op terugval groter. Intrinsieke motivatie is de sterkste en meest duurzame vorm van motivatie.


In het algemeen geld: neem vooral de tijd, jut jezelf niet op en kijk niet naar een ander. Volg jouw eigen pad. Drie jaar geleden besloot ik dat ik meer wilde bewegen in het dagelijkse leven naast het recreatieve sporten dat ik doe. Pas afgelopen oktober, 2 jaar en 9 maanden na dato heb ik daadwerkelijk stappen gezet om deze verandering, dit doel te bereiken…. Sindsdien fiets ik naar mijn praktijk. En ja, ik heb spijt dat ik dit niet eerder deed want ik blijk fietsen veel leuker te vinden dan ik dacht … sommige veranderingen
hebben een lange rijpingstijd nodig, net als een goede oude wijn.. ?

Wil je professionele ondersteuning bij grote veranderingen in je leven? Dan kun je een training volgen of een coach benaderen. Er zijn trainers en coaches gespecialiseerd in “veranderen”.