Durf jij om hulp te vragen?

Dit blog is geschreven door Erik Eerhart. Een van onze coaches.

Als ondernemer en coach ben ik normaal gesproken al veel met mensen in contact. Van ondernemers tot particulieren. Tijdens de coronaperiode misschien nog wel meer.

Wat voor mij centraal staat in de gesprekken die ik voer is: “Ontwikkeling begint bij jezelf”. In wat voor situatie je jezelf ook terug vindt, er is altijd ruimte voor ontwikkeling, hoe klein en beperkt ook. Zelfs even stilstaan of vertragen is ook ontwikkeling. Je neemt namelijk de tijd om te reflecteren. En durf je dan te delen en hulp te vragen of misschien domweg met iemand te klanken.

Zo sprak ik laatst een ondernemer die mij de vraag stelde: “Erik, je hebt het vaak over ontwikkeling begint bij jezelf. Maar hoe kan ik mezelf in deze lastige tijd ontwikkelen?” Mijn antwoord was heel simpel: “Je bent daar al mee begonnen”. Hij keek me aan met vragende ogen en met een blik van, wat heb ik hier nu aan? Ik legde hem uit dat door deze vraag aan mij te stellen, hij:

  1. nieuwsgierig was hoe je je kan ontwikkelen
  2. zijn verhaal wilde delen
  3. (on)bewust op zoek was naar andere inzichten
  4. hierdoor nieuwe verbindingen kon krijgen

Dus zijn ontwikkeling was al begonnen. Simpel toch? Nee, natuurlijk niet. Want door je open te stellen moet je door weerstanden heen, wellicht bepaalde principes los laten en wat misschien nog wel het belangrijkste is: DURF DE HULPVRAAG TE STELLEN!

We hebben hier vaak moeite mee, want we kunnen alles toch zelf wel? Nee, niet alles. Ik dacht dat namelijk ook jarenlang, totdat de man met de hamer een jaar of 7/8 geleden langs kwam en mij ongenadig neersabelde. Ik ben toen vragen gaan stellen, ik ben gaan delen en kreeg daardoor een veel beter beeld hoe ik me verder kon ontwikkelen. Als mens, als vader, als vriend etc. Maar ook maatschappelijk. Er ontstond een veel betere levensbalans en ik werd mentaal vitaler.

Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *