Kanker! Je leven staat op z’n kop

Deze blog is geschreven door Annie Adema. Een van onze coaches. Zij is gespecialiseerd in het coachen van mensen die met kanker te maken hebben.

Als je de diagnose kanker krijgt staat jouw leven en dat van je naasten op z’n kop. Onderzoeken, ziekenhuisbezoeken, keuzes maken, het overkomt je zomaar. Er gebeurt veel en heb je het gevoel dat je wordt geleefd. Als je dan de kanker overleeft hebt en je gaat na de laatste controle naar huis met de boodschap “kom over een half jaar maar weer”, dan ben je blij en dankbaar. Tegelijk is er die angst en zijn er nog zoveel vragen. Voor veel kankerpatiënten is het moeilijk om het leven weer op te pakken na de diagnose kanker.

Het verwerken begint pas als je behandeltraject klaar is. Op papier ben je beter, maar tegelijk besef je wat je is overkomen. Veel ex-kankerpatiënten vinden het lastig om hulp te vragen. Je wilt verder met je leven en niet steeds terugdenken aan de tijd dat je zo ziek was. Allemaal gedachtes en emoties tollen door je hoofd: boosheid om wat je is overkomen en de angst dat de kanker terug komt, dankbaarheid en blijheid dat je de kanker hebt overwonnen.

Vertrouwen terugwinnen

Tijdens de kanker ga je in de overlevingsstand en is er weinig ruimte voor emoties. Die steken alsnog de kop op als de behandelingen klaar zijn en je na de laatste controle naar huis gaat. Angst, boosheid, somberheid, het komt allemaal voor. Ik zie het ook in mijn de praktijk dat boosheid en angst er altijd is terwijl de cliënt door wil en vind dat hij of zij dankbaar moet zijn. Hierdoor kampen veel ex-patienten met schuldgevoelens naar de omgeving en hun partner. Ze krijgen een kort lontje, er komen spanningen in je relatie en je gezin doordat je elk op je eigen manier deze nare en onzekere periode verwerkt.

De kracht van kwetsbaarheid

Als coach werk ik vanuit een positieve instelling, we gaan kijken naar wat je wel kunt. Als cliënten bij mij komen zitten ze vaak in een zwart gat. Komen ze er echt niet meer uit? Dan is het moeilijk om hulp te vragen. Vergeet niet dat er heel veel gebeurt is in je leven. Door je verhaal uit te spreken en het aan iemand te vertellen, is de verwerking al begonnen.

Na kanker en dan……. We kunnen er samen aan werken dat jij

• Weer in balans bent

• Weer positief het leven in gaat

• Weer met plezier je werk doen

• Weer gelukkig in je relatie bent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.